Muzieksensatie.nl

"meer dan woorden kunnen zeggen"

Autisme en muziek

Muziek en autisme zijn een goede combinatie. Muziek luisteren en maken is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Het maken van muziek heeft het grootste effect, maar ook muziek luisteren heeft vele positieve effecten. Dit geldt voor alle mensen, en dus ook voor personen met autisme. Muziek heeft o.a. de volgende positieve effecten:


  • Het verbetert het geheugen, de aandacht en concentratie
  • Het stimuleert de persoonlijke ontwikkeling en creativiteit
  • Het helpt zelfkennis te vergroten
  • Het roept emoties op
  • Het helpt bij een betere zelfbeheersing
  • Het vergroot het zelfvertrouwen
  • Het verbetert communicatie en sociale vaardigheden


Omdat bovenstaande positieve effecten zeker voor personen met autisme heel belangrijk zijn, is het voor hen een groot voordeel om muziek te maken of te luisteren. Muziek en autisme zijn een goede combinatie!


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze hersenen heel gevoelig zijn voor het herkennen van patronen zoals klanken en trillingen. EEG-onderzoek wijst uit dat er bij mensen die muziek maken een betere samenwerking is tussen de linker hersenhelft (spraak en intelligentie) en de rechter hersenhelft (gevoel). Dit komt doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neurale verbindingen. De zenuwcellen worden geactiveerd waardoor er minder afsterven en betere verbindingen ontstaan.

Wie muzikale vaardigheden heeft, kan nuances in de taal, zoals veranderingen in de stem, beter en sneller interpreteren. Speciaal voor kinderen met autisme kan het leren bespelen van een muziekinstrument daarom heel goed zijn. Sommige kinderen met autisme die niet of weinig praten, zijn meer gaan praten dankzij het luisteren naar muziek.


Er zijn dus genoeg goede redenen om muziesensaties te overwegen.

Het is ook gewoon leuk!


Ervaar de kracht van muziek!!

Hieronder een filmpje van Prof. Dr. Erik Scherder

Contact