Muzieksensatie.nl

"meer dan woorden kunnen zeggen"

Muziek volgens de LACCS methoden:


De letters LACCS staan voor 5 gebieden waar ieder mens behoefte aan heeft.

Ze weerspiegelen
ons gevoel van ‘een goed leven’:

Lichamelijk welbevinden, Alertheid, Contact, Communicatie,
Stimulerende tijdsbesteding.

Als we deze letters gebruiken voor muziek dan zien we dat het alles omvattend is.Lichamelijk welbevinden:

Met behulp van muziek maken we verbinding met ons lichaam, met ons hartritme, onze manier van lopen/van bewegen. Het heeft een directe verbinding met het emotionele deel in onze hersenen, waardoor muziek emoties kan losmaken, zoals blijdschap, ontroering, verwondering, verbazing. Op deze manier heeft het een stimulerend effect op de ontwikkeling van de hersenen. Muziek kan ook verlichting bieden voor onze lichamelijke ongemakken en hen dragelijk maken.


Alertheid:

Het is goed om een dag- en nachtritme te hebben. Het is fijn om de dag mee te maken, om daar de energie voor te hebben. Muziek kan zorgen voor de juiste balans in spanning en ontspanning:

het kan je oppeppen, wakker maken zodat je de volgende activiteit/werkzaamheden kunt verrichten. Maar het kan je ook ontspannen, ontstressen, zodat je de rust kunt pakken die je nodig hebt voor het volgende gebeuren.

Kijkend vanuit de signaleringsplannen en de SI onderzoeken binnen mijn werkveld, kan muziek ook werken als regulering van gedrag.


Contact:

Muziek vormt een verbinding tussen mensen. Het is een manier om contact te maken. En vervolgens dit contact verder uit te breiden. Het maakt niet uit of je een beperking hebt of niet. Ieder mens wil contact en zoekt naar een vorm van verbinding.


Communicatie:

Wanneer jij je boodschap wil overbrengen aan de ander of wanneer je de ander wilt begrijpen spreken we over communicatie. Je kunt een boodschap overbrengen via muziek en beleving. Dit kan bijvoorbeeld een lied zijn wat je samen met de cliënt schrijft om zo over een gebeurtenis te praten.


Stimulerende tijdsbesteding:

Ieder mens wil een passende dagbesteding, fijn/nuttig werk, een leuke vrije tijdsbesteding. We willen iets doen waar we ons goed bij voelen, wat past bij onze interesses, onze kwaliteiten, onze mogelijkheden. Muziek kan daar een hele grote rol in spelen. Met behulp van muziek kun je de persoon met de beperking nog beter kennen en kan ik op deze manier nog beter aansluiten op zijn/haar interesses, behoeften, wensen, ontwikkelingen.


Kijk op Muzieksensaties voor mijn aanbod

Contact